Yoga for børn

Med 5000 år på bagen spreder yoga sig stadig som en sand steppebrand i den vestlige verden og yoga for børn vinder indpas i såvel institutionerne, skolerne og hjemme i stuerne.


Hvilke fordele fører det så med sig at implementere yoga i børns dagligdag, er det givtigt at de små poder strækker og bøjer sig, lærer at trække vejret med ny kontrol og finder en indre ro?

Det korte svar er JA! Herunder vil jeg nærmere redegøre for hvilke styrker og fordele børneyoga bidrager med, såvel i fællesskaber som i familiens skød.

Med en holistisk tilgang ser man på sammenhænge mellem de dele, der udgør et menneskes liv. Krop, sind og sjæl er én enhed og trives bedst når en balance findes heri.

Børns liv i dag er præget af utroligt mange facetter som bringer stress, uligevægt og lavt selvværd med sig. Hvad vil yogaen kunne bidrage med for at nedtone det travle og omskiftelige børneliv?

Hvis vi starter med de rent fysiske fordele, så fremhæver jeg dem der i min optik især giver børn gavnlig effekt.

Først og fremmest er jeg stor fortaler for at fremme en ikke-konkurrencepræget kropsbevidsthed hos klodens børn, det er ikke altid vigtigt at skulle eller kunne måle sig med andre qua en konkurrence. At mærke egne fremskridt i en løbende proces på yogamåtten, er særdeles sundt og berigende.

Hernæst er der de helt åbenlyse fysiologiske vindinger som børneyoga giver. Yoga strækker og forlænger muskulaturen og bindevævet, mobiliteten i leddene øges betragteligt og knoglernes densitet styrkes samtidigt med at der faciliteres vægttab.

Yoga for børn forbedrer hele kropsholdningen, da udholdenhed, motorik, smidighed og koordination forstærkes via flowyoga. Energi og vitalitet øges også via forbedret respiration og blodcirkulation.

At styrke børns immunforsvar nu og på den lange bane er en gevinst der nærmest ikke kan værdisættes, yoga sænker mængden af stresshormonerne noradrenalin, adrenalin samt kortisol der i høj grad er medvirkende til mistrivsel ved for høj forekomst i den menneskelige organisme.

WHO´s dystre forudsigelse om at stress i 2020 udgør den største sygdomsbyrde, skal der ikke tages let på, ej heller Unicefs beregninger der viser at 380 millioner børn og unge i dag er svært overvægtige på verdensplan. Yoga for børn er et særdeles effektivt våben mod disse triste fakta.

Blodtrykket, blodsukkeret og kolesteroltallet sænkes og kroppens celler bliver bedre til at optage ilt, samtidigt med at mængden af røde blodceller forøges. Stofskiftebalancen forbedres desuden betydeligt når yogaen bliver en del af hverdagen.

Yoga beroliger hele nervesystemet og forbedrer med garanti søvnmønsteret for enhver udøver.

Som nævnt tidligere anser jeg børns trivsel i et holistisk perspektiv, så det er ikke nok at anskue de fysiske fordele isoleret. Yoga for børn giver velvære i sindet og styrker mange væsentlige faktorer, der er værd at nævne, for at kende omfanget af yogaens gavnlige effekter.

At få yogaen ind i kroppen styrker også barnets evner til at fokusere og koncentrere sig i indlæringsøjemed, det afstedkommer en forbedret selvdisciplin og viljestyrke, der utvivlsomt vil udmønte sig i bedre resultater rent skolemæssigt.

Et generelt øget selvværd og selvtillid giver børn tro på egne evner og øger dermed optimismen, fantasien og kreativiteten til opgaveløsning på et højere og mere komplekst plan. Med yoga følger oftest et mere åbent sind, der øger evnen til at samarbejde og gøde fællesskabet med positiv energi.

Børneyoga styrker hjerne-krop forbindelsen og giver et sundere selvbillede, hvilket fører til en øget følelsesmæssig kontrol. Evnen til også at håndtere skuffelser i hverdagen er meget vigtigt at kunne beherske og også her danner yoga grundlag for at styrke denne evne. Stress, frygt og bekymringer rammer os alle i større eller mindre grad, så jo tidligere barnet lærer at mindske negative følelser, des bedre er værktøjskassen fyldt når livet gør ondt.

Mange børn har et sværere og mere udfordrende liv end andre. Yoga for børn med udfordringer har en beviselig og enorm gavnlig effekt.

Hvis yogaen implementeres i disse børns dagligdag, så mindskes symptomerne fra neuropsykiatriske lidelser som ADHD og skizofreni, OCD ramte børn vil mærke en væsentlig reduktion i tvangshandlinger og børn ramt af angst og fobier vil ligeledes opleve en mærkbar reduktion af det ubehag disse lidelser bringer med sig.

En styrket følelsesmæssig kontrol er af afgørende betydning for at dæmme op for den mangedobling af diagnosticeringer børn i dag mødes med.

ZEN er følelsen af komplethed, en følelse af en sund og nærende balance mellem krop, sind og sjæl og en øget tilstedeværelse i nu´et. Yoga for børn er en platform og et fundament de kan nære godt af på alle planer. Med stimulerede energicentre vil ethvert barn opleve en øget selvbevidsthed og dermed stimulerer yogaen også evnen til refleksion samt empati.

Den kolossale øgning af især stress hos børn, som jeg i mine virker som idrætspædagog og fysiurgisk massageterapeut har oplevet igennem 20 år, overmandede mig for alvor i 2016. Derfor satte jeg alle sejl ind på at skabe et anderledes og sjovt univers med Yogizoo.

Hvis vi skal knække de foruroligende tal og fakta som taler imod sunde børneliv, så kan vi ikke starte for tidligt med at skabe et positivt og holistisk selvbillede i børnene.

Yoga for børn kan i min optik ikke promoveres nok. Hvis vi guider børn i hvordan positive oplevelser manifesteres i deres stressende hverdag, så er et vigtigt skridt taget henimod det berømte ZEN.

Lad os skabe udsigt til indsigt.

Namasté

Allan Olesen, CEO Yogizoo

Allan Olesen Allan Olesen Author